Lucia Varga, vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), consideră că implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu poate fi realizată cu actuala capacitate instituțională a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a instituțiilor din subordine.
Din păcate, cele mai mari frâne în absorbția fondurilor din PNRR sunt însăși instituțiile de mediu.
”Atragem atenția că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în acest moment, nu are capacitatea de a elabora la timp strategiile și actele normative necesare pentru realizarea reformelor din PNRR. De altfel, Ministerul a arătat că nu a fost capabil în ultimii ani nici măcar să transpună directivele europene, acest lucru fiind dovedit de avertizările pe care le-a transmis Comisia Europeană în acest sens României prin demararea procedurilor de infringement. Cu toate acestea, Ministrul Mediului a rămas în aceeași inerție instituțională și nu a analizat cauzele incapacității instituției de a transpune directivele europene și nu a luat nicio măsură pentru a-și întări capacitatea instituțională”, a declarat Lucia Varga, vicepreședintele PMP.
Totodată, vicepreședintele PMP avertizează că Agențiile de Protecție a Mediului nu vor putea analiza la timp documentațiile ce vor fi depuse în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor de mediu necesare demarării investițiilor din PNRR, dar nici a celor din Fondul pentru Tranziție Justă sau a fondurilor de coeziune pentru perioada 2021-2027.
De altfel, și în prezent avizele, acordurile și autorizațiile de mediu se obțin după parcurgerea unor proceduri birocratice care au dus în multe cazuri la blocarea accesării fondurilor europene din perioada 2014-2020, mai ales a celor pentru realizarea infrastructurii rutiere.
Lucia Varga subliniază că ministrul Mediului Apelor și Pădurilor nu a identificat corect barierele existente, nu a luat măsuri pentru digitalizarea si simplificarea procedurii de obținere a actelor de reglementare emise de Agențiile de Protecție a Mediului și nu a depus eforturi reale pentru profesionalizarea angajaților din aceste instituții.
Cu alte cuvinte, ministrul Mediului nu a reușit să pregătească instituția pe care o conduce și nici instituțiile de mediu din subordine și coordonare pentru implementarea PNRR, ceea ce va duce la întârzieri în realizarea reformelor și a investițiilor din PNRR, dar și a celor din celelalte fonduri europene disponibile.
”PMP solicită ministrului Mediului, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să ia de urgență măsurile necesare pentru întărirea capacității instituționale a Ministerului și a instituțiilor din subordine. Orice întârziere însemnă fonduri pierdute, înseamnă șanse în minus pentru dezvoltarea României. Prin lipsa de acțiune a ministrului Mediului, există riscul să nu fie realizate la timp proiectele de apă, canalizare, împăduriri, gestionarea deșeurilor care ar fi dus la creșterea calității vieții cetățenilor și la protejarea mediului înconjurător”, afirmă Lucia Varga.
Vicepreședintele PMP arată că nepăsarea ministrului Mediului poate duce la întârzieri și blocaje în realizarea proiectelor de infrastructură de transporturi, proiectelor de energie, precum și a proiectelor de dezvoltare la nivelul autorităților locale.
Indiferența ministrului înseamnă riscul ca România să piardă miliarde euro, banii europeni alocați pentru realizarea reformelor și proiectelor de modernizare a României, a proiectelor de tranziție către o economie verde și durabilă în folosul generațiilor viitoare.
”De fapt, nepăsarea, lipsa de acțiune și indiferența ministrului Mediului înseamnă o mare șansă pierdută pentru copii noștri”, consideră Lucia Varga, vicepreședinte PMP.